Главная>Спорт>Нормативы>Положение о соревнованиях в Латвии на 2003 год.
 

“Saskaņots”
 ar Latvijas sporta suņkopības federāciju

“Apstiprināts”
2002.gada 18.02.
“Jūrmalas pilsētas
suņu audzētāju biedrības”
valdes sēdē
priekšsēdētājs: I.Pavlovskis 

Par individuālajām sacensībām
starp suņkopības klubu biedriem un
sabiedrisko organizāciju biedriem
2003.gadā.

1.Mērķis un uzdevumi.

  1. Suņkopības sporta tālāka popularizācija Latvijas Republikā.

  2. Iedzīvotāju iesaistīšana, sevišķi jaunatni nodarbības ar suņiem un sportu, jauniešu sagatavošana dienestam LR armijā.

  3. Spēcīgāko komandu, sportistu noteikšana.

  4. Pieredzes apmaiņa, suņkopības sporta mācību darba uzlabošana.

2.Izstāžu, konkursu laiki, vietas un to vadība.
Visi pasākumi tiek rīkoti pēc Jūrmalas pilsētas suņaudzētāju biedrības kolektīvā plāna, kas apstiprināts biedrības sēdē 18.12.2002.:

3. Izstāžu, sacensību vadība.

4.Pieteikumu dokumenti:

5.sacensību dalībnieki:

6.Sacensību programma.

  1. posms – suņa piesaukšana. 
    Attālumu nosaka tiesneši vadoties no vietējiem apstākļiem. Suns tiek novietots (var gulēt, sēdēt, stāvēt) pirms sākuma līnijas. Dalībnieks pats aiziet līdz otrai līnijai un patstāvīgi piesauc suni. Dalībnieks var saukt suni un veikt citas darbības, kas nerada rupjību pret suni un tiesnešiem, lai suns pieskrietu klāt dalībniekam. Dalībnieks var no suņa, kas novietots pirms līnijas vai pirms diviem atzīmes stabiņiem (karogi), iet, skriet, rāpot, līst, iet atmuguriski no suņa līdz atzīmei, kuru norāda tiesnesis. Suns dalībnieka (sportista) prombūtnes laikā drīkst izmainīt iepriekšējo stāvokli, bet nepāriet līniju. Dalībnieks kopā ar suni skrien atpakaļ uz sākuma līniju, pa ceļam pārvarot šķērsli “čūska” un citus divus šķēršļus. Pārvarot šķērsli “čūska”, dalībnieks drīkst turēt suni aiz kakla siksnas vai sniegt mehānisko palīdzību. Pirmā posma laiks tiek sākts uzņemt no brīža, kad dalībnieks ar balsi vai žestu (kā arī kopā) dod komandu sunim, laiku beidz uzņemt, kad dalībnieks (vai suns) pēdējais ir pārvarējis sākuma līniju. Suni piesauc ar balsi un žestu kompleksā, kas skaitās viena komanda. Sportists un suns ir izskrējis pa vārtiem un vārtos ieskrien iekšā pārvarot finiša līniju. Sunim šķēršļi ir jāpārvar noteiktā secībā kā norādījuši tiesneši. Palīglīdzekļus drīkst izmantot tikai treniņsacensībās. Par palīglīdzekļiem tiek uzskatīti rotaļlietas, dažādi gardumi. Sunim ap kaklu jābūt mīkstai kakla siksnai. Pārvarot šķērsli sunim var dot komandas neierobežotā skaitā.
    Soda sekundes:

  2. posms – šķēršļu josla.
    Dalībnieks ar suni distanci veic ar pavadu vai bez. Suns var sēdēt, stāvēt, gulēt pie starta līnijas. Dalībnieks (sportists) suni var uz starta līnijas turēt suni līdz starta tiesneša dotajai komandai “Maršs”. Šķēršļu joslā var būt dažāda augstuma un veida lecamās barjeras, tiltiņš, “čūska”, kas ir dažādās konfigurācijās, barjera ar 3 latiņām, v/a barjera, bedre – pārlecamās starpas platums 1,5 m, augstā barjera – 1.5 m dzīvžogs, “rāpo”, “grāmata”, riņķis 1 m augstumā. Sportistam nedrīkst palīdzēt no malas vai kādas citas darbības, kas iet tiešā saskarē ar šķēršļu pārvarēšanu. Distances dalībnieka laiks tiek uzņemts no brīža, kad tiesnesis dod komandu dalībniekam ar suni sākt kustību. Dalībnieks skrien garām šķērslim, bet suns to pārvar, izņemot šķērsli “čūska”, ko pārvar kopā. Suns pārvar visus šķēršļus tiesneša norādītajā secībā. Ja suns nav pārvarējis kādu no šķēršļiem, tad dalībnieks liek to pārvarēt. Jebkuru šķērsli drīkst atkārtoti pārvarēt, ja dalībnieks (sportists) nav pārliecināts par suņa veiksmīgu šķēršļa pārvarēšanu. Sportists (suns) ir izskrējis pa starta vārtiem un vārtos ieskrien iekšā, pārvarot finiša līniju. Finiša vārtu platums 5 m. Distances laika uzņemšana tiek pārtraukta pēc pēdējā, kas šķērso finiša līniju. Distances garums 200-300 m, atkarībā no vietas apstākļiem. 
    Soda sekundes:

  3. posms – figurantu aizturēšana, pārvarot šķēršļu joslu.
    Dalībnieks ar suni nostājas pirms distances sākuma līnijas. Dalībnieks ar suni distanci veic pavadā vai bez pavadas. Pēc tiesneša komandas dalībnieks ar suni sāk kustību. Suns, pēc šķēšļa pārvarēšanas (ne vairāk kā 4) pats aktīvi uzbrūk figurantam. “Figurants” aiz distances līnijas slēptuvē var sēdēt vai stāvēt. Pēc tam, kad suns ir pārvarējis pēdējo barjeru, figurants iznāk no slēptuves un ar rokām sāk aktīvi veikt kustības (uz līnijas) tā, lai pievērstu suņa uzmanību, neizdarot kustības sānis vai atpakaļ. Ja suns uzbrukuma brīdī ir aizsitis vai aizvilcis figurantu prom no līnijas, figurants cīņas laikā ar suni mēģina atgriesties (pēc iespējas) pie līnijas. Figurants darbojas atkarībā no suņa sagatavotības un aktivitātes. Laiks tiek uzņemts pēc tiesneša komandas sākt kustību, bet pārtraukts uzņemt, kad suns ir piesaukts klāt sportistam un apsēdies blakus vai priekšā suņa korpusa attālumā, pārejot 3 m līniju. Dalībnieks drīkst dot vienu komandu “FAS” sunim patstāvīgi uzbrukt figurantam pēc pēdējā šķēršļa pārvarēšanas. Dalībnieks apstājas pie 3 m līnijas, ko nedrīkst pāriet bez tiesneša atļaujas. Dalībnieks (sportists) lai piesauktu suni pie sevis, dod šādas komandas: “Stāt”,”Šurp (pie manis)”,”Blakus”, ”Sēdi”, “Fu”. Vārdu secība var mainīties, bet ne atkārtoties. Sunim 5 sekunžu laikā ir jāiekožas vai pašam jāpieskaras figurantam. 
    Treniņsacensībās suns var būt pavadā un sportists sunim var palīdzēt, nepārkāpjot 3 m līniju. Šķēršļi obligāti jāpārvar. 
    Suņi, kas nav mācīti veikt “figuranta” aizturēšanu, izpilda priekšmeta atnešanu. Tas ir, pēc šķēršļa pārvarēšanas tiesneša norādītajā secībā, pie līnijas suni sūta ar komandu “Aports” (var būt žests, komanda, kopā), kas atrodas nolikts 10 m attālumā redzamā vietā, no apstāšanās līnijas. Suns pēc sportista komandas skrien (iet) pakaļ priekšmetam un pēc to paņemšanas atnes līdz sportistam, kas atrodas aiz apstāšanās līnijas.
    Suņa piesaukšanas komandas var būt neierobežotas. “Aporto” priekšmeta svars var būt no 0.5-2.0 kg.
    Soda sekundes:

    Par suņa piesaukšanu pirms tiesneša atļaujas dalībnieks tiek noņemts no etapa.

    Figurants pārtrauc jebkādu kustību pēc tiesneša teiktā: “Piesaukt suni”. Suņa aktīva uzbrukuma laikā figurants var nogulties.

  4. posms – bumbiņas mešana.
    Sportists ar suni nostājas uz starta līnijas (5 m gara)un pēc tiesneša komandas sāk kustību. Sportists ar suni pieskrien pie līnijas (5 m gara), kur ir novietotas trīs tenisa bumbiņas. Sportists paņem un met (mešanas veids neierobežots) bumbiņu tā, lai trāpītu kvadrātā 2x2 m, kas atrodas no apstāšanās līnijas 10 m. Pirms apstāšanās ir 5 m līnija, kas izveido sportista bumbiņas mešanas zonu, ko nedrīkst pārkāpt ne sportists, ne suns, bumbiņas mešanas laikā. No starta līnijas līdz apstāšanās līnijai ir 15 m attālums. Sportists var etapu veikt ar pavadu vai arī savas darbības laikā pieturēt suni. Suns sportista darbības laikā var ieņemt jebkuru stāvokli. Sportista etapa laiks tiek fiksēts no tiesneša komandas un laiku beidz uzņemt, kad dalībnieks (vai suns) ir pēdējais pārvarējis finiša līniju. Sportists un suns ir ieskrējis pa vārtiem un vārtos ieskrien iekšā pārvarot finiša līniju.
    Soda sekundes:

    Visos četros posmos sunim ap kaklu jābūt mīkstai kakla siksnai. Ja suns izdara jebkādu agresivitāti pret tiesnesi sportists (suns) tiek noņemts no sacensībām vispār.
    Šķēršļu secību un kārtību etapos nosaka galvenais vai vecākais tiesnesis pēc saviem ieskatiem.
    Ja sacensībās ir daudz dalībnieku, kas ierobežo laiku sacensības vietas izmantošanai, tad visus trīs etapus organizē vienā posmā tā, lai visi posmi būtu izieti vienlaicīgi. Kuces, kas “meklējas”, startē visos posmos pēdējās. Par “meklējošām” kucēm sportists vai komandas pārstāvis informē galveno tiesnesi. Suns, jebkura dzimuma, kas sacensību laikā atrodoties etapā izdara dabīgās vajadzības, tiek noņemts no etapa (posma).
    Pēc konkursveidīgām sacensībām, kamēr tiek apkopoti rezultāti, tiks rīkots konkurss “Ātrākais suns aizturēšanā” pēc Olimpiskās sistēmas:

    1. Katrs dalībnieks nostājas 40 m attālumā uz līnijas viens no otra, sunim jābūt mīkstā kakla siksnā un uzpurnī (dzelzs). Starta tiesnesis nostājas uz līnijas tā, lai no katra suņa būtu 20 m attālumā un pirms starta saka “uzmanību” un izdara šāvienu no starta pistoles. Abi suņi pēc šāviena skrien uzbrukumā figurantam, kas atrodas 40 m attālumā no starta tiesneša. Sportists pirms starta uz starta līnijas drīkst radīt sunim interesi uz figurantu. Uzvar tas suns, kas pirmais pieskaras ar jebkuru ķermeņa daļu figurantam. Figurants nedrīkst virzīties no savas norādītās vietas, līdz kāds no suņiem pieskaras viņam.

    2. Katrs sportists izlozē sev kārtas numuru pirmajam startam, 1+2= pirmais pāris, 3+4= otrais pāris utt. Katra pāra uzvarētājs aiziet nākošajā aplī. No pirmā pāra uzvarētājs startē ar otrā pāra uzvarētāju utt. Finālisti startē kopā. Uzvarētājam sunim tiek pārbaudīts “ķēriens” uz roku bez uzpurņa. Figurants uzbrukuma laikā, sākumā bēg, bet sunim pieskrienot tuvāk asi pagriežas pret suni un bļaudams, vicinot kādu priekšmetu, imitē sitiena kustības sunim pa korpusu. Suņa uzbrukuma brīdī figurants var izdarīt arī šāvienus no starta pistoles.

    3. Sunim aktīvi, bez bailēm un apstāšanās jāuzbrūk figurantam. Ja sunim nav aktīvs ķēriens, izrāda bailes vai pārtrauc uzbrukumu figurantam, viņa rezultāts tiek anulēts. Tad tādā pašā kārtībā tiek pārbaudīts otrs finālists.

    4. Sportists tiek noņemts no konkursveidīgām sacensībām, ja:

      • Suns vai sportists ir pārkāpis starta līniju pirms šāviena,

      • Suns izdara uzbrukumu (reālu) otram sunim uzbrukuma laikā figurantam,

      • Suņi sakaujas savā starpā vienlaicīgi,

      • Suns izrāda vai veic agresiju uz tiesnešiem,

      • Sportists neizpilda tiesneša rīkojumus,

      • Sportists neierodas savlaicīgi uz startu.

      Pēdējā pārī, kas cīnās par pirmo vietu, notiek suņa palaišanas vietas izloze.
      Katra suņa veikumu konkursveidīgajā etapā lēmumu pieņem galvenais tiesnesis, kura lēmums nav pārsūdzams.

7. Izstāžu, sacensību noteikumi.

  1. Sacensības tiek organizētas pēc augstāk minētajiem noteikumiem.

  2. Katra sacensību dalībnieka piedalīšanās kārtību nosaka izloze.

  3. Pirmo etapu sāk tas, kurš izlozē pirmo numuru, otro etapu sāk no vidus, bet trešo no beigām.

  4. Protesti par tiesnešu brigādes lēmumiem tiek pieņemti tikai rakstiskā veidā līdz sacensību beigām, iepriekš par to paziņojot līdz posma beigām, kurā piedalās dalībnieks. Protestu piesaka mutiski un rakstiski, iemaksājot Ls 25.00. Nauda tiek atgriezta, ja tiesneša darbībā tiek konstatēts pārkāpums.

  5. Ja dalībnieks rupji izturas pret suni vai tiesnešu brigādes locekļiem, dalībnieks tiek noņemts no piedalīšanās etapā, sacensībās vai izstādē.

  6. Ja dalībnieks sacensībās turpina rupji izturēties pret suni vai tiesnešu brigādes locekļiem, tiek noņemts no sacensībām.

  7. Sacensību laikā dalībnieks (sportists) nedrīkst traucēt tiesneša darbu, kā arī atrasties pie tiesnešiem vai sekretariāta.

  8. Ja dalībnieks vai pārstāvis rupji izturas pret tiesnešiem, kā arī izraisa nekārtības, kas traucē tiesneša darbību vai sacensību organizatoru prestižu, vainīgā persona vai komanda maksā 50 Ls sacensību organizatoriem. Ja nav šī summa nomaksāta, pie kārtējām sacensībām dalībnieks netiek pielaists piedalīties kārtējās sacensībās.

  9. Sacensības tiek organizētas ievērojot LR likumdošanu un sporta kompleksa iekšējās kārtības noteikumus. Sacensību organizatori par augstāk minēto informāciju nesniedz.

  10. Vienlaicīgi šis sacensību nolikums ir arī “Absolūtā Latvijas čempionāta Nacionālajā daudzcīņā”.

8. Sacensībās ieņemto vietu noteikšana.

  1. Sportista individuālās vietas noteikšana notiek pēc iegūtā laika un soda sekunžu uzskaitīšanas, kopējā laika noteikšanas katrā etapā.

  2. Kopējo laiku daudzcīņā saskaita pēc iegūtā rezultāta katrā etapā kopumā.

  3. Individuāli sacensībās tiek noteiktas vietas etapos, tā četru etapu kopvērtējumā pēc rezultātiem kopumā.

  4. Ja rezultāti individuālajā vērtējuma posmā (etapā) ir vienādi, tad augstāku vietu ieņem tas, kas startējis ir pirmais posmā (etapā).

  5. Katrās sacensībās sportists saņem iegūtās vietas punktus no katras sacensības sportistu skaita. Tas ir, ja sacensībās piedalās 18 sportistu, tad pirmā vieta iegūst 18 punktus, 2 vieta – 17 punktus, utt.

  6. Ja individuālajā vērtējumā rezultāti ir vienādi, tad augstāku vietu ieņem tas sportists, kuram 3.posmā ir labāki rezultāti.

9. Absolūtā čempiona vietu noteikšana “Nacionālajā daudzcīņā”.

  1. Čempionāta vētēšana notiek pēc ieņemto vietu rezultāta treniņsacensībās, Latvijas, Vidzemes čempionātos – kopumā,

  2. Sportists, kas piedalās sacensībās, saņem pēc rezultāta iegūšanas punktus, kas tiek ieskaistīti un vērtēti “Absolūtā čempionātā” automātiski,

  3. Sportists par piedalīšanos sacensībās saņem iegūtos punktus ko “čempionātā” skaita kopā. Ja sportists nav piedaklījies kādās no sacensībām, tad sportists saņem nulle punktus.

  4. Iegūto punktu skaitu apkopo visas sacensību sezonas kopumā,

  5. Ja sportistu rezultāts “čempionātā” ir vienāds, tad augstāko vietu ieņem sportists pēc Latvijas čempionāta rezultāta.

  6. Ja individuālajā vērtējumā rezultāti ir vienādi, tad augstāko vietu ieņem tas sportists, kuram 3.posmā ir labāki rezultāti.

10. Sacensību uzvarētāju apbalvošana. 

  1. Konkursa individuālais uzvarētājs kopvērtējumā saņem attiecīgās pakāpes diplomu. Konkursa 2. un 3. vietas ieguvējs saņem attiecīgu diplomu.

  2. Katra posma uzvarētājs tiek apbalvots ar diplomu.

Back


моб. телефон (+371) 29220354 e-mail:tempo@assystems.lv

 © 'AS Sistemas' Ltd.